Wednesday, May 13, 2020

Webex - Zoom. Συμβουλές για ένα εποικοδομητικό και ξεκούραστο μάθημα

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε τον τελευταίο καιρό, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιούμε πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης για να μπορούμε να κάνουμε τα μαθήματα μας.




Είναι δύσκολα για όλους μας, αλλά με προσπάθεια και καλή διάθεση θα τα λύσουμε όλα! Από τις πρώτες μας λίγες προσπάθειες έχω να δώσω τις εξής συμβουλές.

Για να συνεχίσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο



Για μαθητές

1. Πριν τη συνάντηση ελέγχουμε αν η συσκευή μας έχει μπαταρία. Κλείνουμε όλες τις άλλες εφαρμογές για να μην μας αποσπούν την προσοχή και να μην καταναλώνουν υπολογιστική ισχύ.  Επίσης, εάν πρόκειται για κινητή συσκευή, διαλέγουμε ένα μέρος στο σπίτι που έχουμε καλό σήμα.

2. Ελέγχουμε τον χώρο μας, ώστε να μην έχουμε πίσω μας κάτι που δεν θέλουμε να δουν οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές μας. Προειδοποιούμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ζουν μαζί μας, ώστε να μην μας ενοχλούν με φασαρία ή εμφανιστούν στην οθόνη της συζήτησης χωρίς να το ξέρουν.

3. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπής στην ώρα της συνάντησης. Όπως στην κανονική μας τάξη έτσι και στην ψηφιακή. Όταν κάποιος έρχεται αφού έχει αρχίσει το μάθημα αποσπά την προσοχή τόσο του δασκάλου όσο και των συμμαθητών μας.

4. Έχουμε κλειστά τα μικρόφωνά μας ώστε να μην δημιουργείται ηχώ και θόρυβος, Είναι ενοχλητικό για όλους μας. Όταν θέλουμε να πάρουμε το λόγο σηκώνουμε το ψηφιακό μας χέρι.

5. Εάν βλέπουμε ότι η σύνδεσή μας δεν είναι καλή, ίσως θα ήταν προτιμότερο να κλείσουμε την κάμερά μας για να μην καταναλώνουμε από το εύρος επικοινωνίας μας.

6. Δεν γράφουμε στο chat, παραμόνο αν είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά στο μάθημα. Και τα πολλά μηνύματα αποσπούν τον ειρμό του δασκάλου και των μαθητών.

7. Είμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικοί και υπομονετικοί. Δεν είναι ιδανικό το μάθημα με τις εξ' αποστάσεως πλατφόρμες που έχουμε, αλλά για την ώρα είναι η μόνη μας επιλογή. Ας την αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.


Για δασκάλους και καθηγητές

1. Όλα τα παραπάνω που ισχύουν για τους μαθητές ισχύουν και για μας και με το παραπάνω.

2. Εκ των προτέρων έχω ετοιμάσει καλά το μάθημά μου και το υλικό που θα χρησιμοποιήσω. Βολεύει να διαμοιράζω την οθόνη μου και να δείχνω διάφορα αρχεία στα παιδιά, ώστε να κρατώ το ενδιαφέρον τους και να τους είναι πιο ευχάριστο από μία μονότονη διάλεξη,

2. Καλό είναι να ξεκινάμε την συνάντηση λίγο νωρίτερα από την ορισμένη ώρα. Αν θέλουμε και μας βολεύει, περιμένουμε να μαζευτεί ένας αριθμός παιδιών και τους δεχόμαστε όλους μαζί ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε κατευθείαν με μία ομάδα. Αυτό βέβαια είναι προαιρετικό.

3. Μετά τον χαιρετισμό καλό είναι τα μικρόφωνα να κλείνουν και να ανοίγουν μόνο σε αυτόν που θέλει να πάρει το λόγο και για το λόγο αυτό έχει σηκώσει το ψηφιακό του χέρι.


Αυτά για την ώρα (και είναι και περασμένη). Αν σκεφτώ κάτι ακόμα θα ενημερώσω την ανάρτηση.







No comments:

Post a Comment