Sunday, February 17, 2019

Λογισμικό - Software

Τι είναι το λογισμικό (software);

Σε προηγούμενη ανάρτηση έχουμε ασχοληθεί με το υλικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει σε αυτό κατάλληλο λογισμικό.



Το σύνολο των εντολών που κατευθύνουν με κάθε λεπτομέρεια τον υπολογιστή, για να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία ονομάζεται πρόγραμμα. Το σύνολο των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές ονομάζεται Λογισμικό.

Για να γράψει κανείς ένα πρόγραμμα για έναν υπολογιστή πρέπει να γνωρίζει  κάποια γλώσσα προγραμματισμού.  Οι γλώσσες προγραμματισμού μοιάζουν με τις γλώσσες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι όμως φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο για να τις καταλαβαίνουν και οι άνθρωποι και οι υπολογιστές. Σε επόμενα μαθήματα θα μυηθούμε στον υπέροχο χώρο του προγραμματισμού μέσω της γλώσσας προγραμματισμού Scratch. (Μπορείτε να δείτε αναρτήσεις σχετικές με το Scratch στο ιστολόγιο αυτό πατώντας εδώ)





Το λογισμικό του υπολογιστή το χωρίζουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στο λογισμικό εφαρμογών και στο λογισμικό του συστήματος.




Στη κατηγορία του λογισμικού εφαρμογών περιλαμβάνεται μία μεγάλη ποικιλία διαφορετικών προγραμμάτων, κατασκευασμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας.
Παραδείγματα λογισμικού εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στο σχολικό εργαστήριο είναι οι εφαρμογές του Microsoft Office (Word, Excel, Power Point), TuxPaint, Google Chrome, Gcompris κλπ.

Στο  λογισμικό συστήματος συμπεριλαμβάνονται όλα τα προγράμματα που είναι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της λειτουργίας του υπολογιστή και τη δημιουργία και εκτέλεση των προγραμμάτων εφαρμογών. Το βασικότερο αυτής της  κατηγορίας είναι το λειτουργικό σύστημα. Το λειτουργικό σύστημα αποτελείται από μία ομάδα προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του υπολογιστή.
Παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων: Windows, Linux, Android, iOS


Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

Σημειώσεις για το λογισμικό


No comments:

Post a Comment