Thursday, May 14, 2020

Χρήση ποντικιού

Το ποντίκι είναι βασικό μέρος του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή και χρησιμοποιώντας το μπορούμε να "συνεννοούμαστε" με τον υπολογιστή και να του δείχνουμε τι θέλουμε να επιλέξουμε, ποιο πρόγραμμα θέλουμε να ανοίξουμε, κλπ.



Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται ο σωστός τρόπος για να κρατάει το ποντίκι ένας δεξιόχειρας. Κάποιοι αριστερόχειρες δεν έχουν πρόβλημα στο να κρατάνε το ποντίκι με το δεξί, κάποιοι άλλοι το κρατάνε με το αριστερό πατώντας με τον δείκτη και τα δύο κουμπιά, κάποιοι αλλάζουν τις λειτουργίες των πλήκτρων. 
Καλοί μου αριστερόχειρες ακολουθείστε τον τρόπο που σας βολεύει!

Για να συνεχίσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο



Η απλούστερη και πιο συνηθισμένη λειτουργία είναι το απλό κλικ (το κλικ στο αριστερό κουμπί του ποντικιού).
Σκάστε τις σαπουνόφουσκες με το απλό αριστερό κλικ εδώ http://minimouse.us/ .
Δοκιμάστε απλό κλικ και στο παρακάτω παιχνίδι http://www.mouseprogram.com/left-click-game.html κάνοντας κλικ στο σκιουράκι.

Συχνά όμως αυτό το αριστερό κλικ πρέπει να κάνουμε δύο φορές στα γρήγορα. Αυτό παράδειγμα συμβαίνει όταν θέλουμε να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μας από ένα εικονίδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας (δηλαδή από την οθόνη που βλέπουμε  όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας). Αυτό ονομάζεται διπλό κλικ.
Εξασκηθείτε στο διπλό κλικ εδώ. http://www.mouseprogram.com/double-click-game.html . Στην άσκηση αυτή πρέπει να κάνουμε διπλό κλικ στο σκιουράκι.

Το δεξί κλικ μας χρησιμεύει πολύ για πιο πολύπλοκες δραστηριότητες που θα μάθουμε μεγαλώνοντας. Δεν πατάμε το δεξί κουμπί του ποντικιού που πατάμε συνήθως με τον δείκτη αλλά το αριστερό με τον μέσο. Μπορούμε να προπονηθούμε στο δεξί κλικ από τώρα με την άσκηση http://www.mouseprogram.com/right-click-game.html . Δεξί κλικ στο σκιουράκι μας!!!

Ανάμεσα στα δύο κουμπάκια συνήθως υπάρχει μία ροδέλα στο ποντίκι μας. Αυτή η ροδέλα χρησιμοποιείται για να ανεβοκατεβάζω την σελίδα που έχω μπροστά μου. Δοκιμάστε να βρείτε το σκιουράκι χρησιμοποιώντας τη ροδέλα εδώ
http://www.mouseprogram.com/scrolling.html


Μια λειτουργία που μας είναι πολύ χρήσιμη όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή μας, είναι η "drag and drop", δηλαδή όπως θα το λέγαμε στα ελληνικά "μεταφορά και απόθεση". Δηλαδή, επιλέγουμε με το ποντίκι μας ένα αντικείμενο και το σέρνω (κρατώντας το κουμπί του ποντικιού πατημένο) σε ένα άλλο σημείο, όπου και το αφήνω.

Με αυτό τον τρόπο λύνουμε τα ηλεκτρονικά παζλ. Προπονηθείτε με την παρακάτω απλή άσκηση

https://studio.code.org/s/course1/stage/3/puzzle/1


Στην επόμενη άσκηση χρησιμοποιώ αυτά που έχω μάθει και φτιάχνω ένα σπίτι!

https://www.abcya.com/games/build_a_house




No comments:

Post a Comment